10.08.2022

  • Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης υπήρχε στη πόλη μια ισχυρή και ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα που αριθμούσε πάνω από το ένα τρίτο των κατοίκων της πόλης.

  • Ήταν η αφομοιωτική τάση που ήθελε τους Εβραίους να αφομοιώνονται στη ζωή της νέας χώρας στην οποία εντάχθηκαν, τους σιωνιστές που ήθελαν να είναι πιο αυτόνομοι και τους αριστερούς.

  • Αυτό αποτυπωνόταν στις εκλογικές τους προτιμήσεις καθώς ήταν αναγκασμένοι να ψηφίζουν σε διαφορετικούς εκλογικούς καταλόγους από τους υπόλοιπους Θεσσαλονικείς.

  • Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα αντισημιτικά φαινόμενα που άρχιζαν να παρουσιάζονται εκείνη την εποχή με κορυφαία τη μεγάλη πυρκαγιά που άφησε άστεγους πολλές χιλιάδες Εβραίων.

07/10/21 21:57

Λέων Α. Ναρ Οι Ισραηλίτες βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη για την εκλογή των Ισραηλιτών βουλευτών στο ελληνικό κοινοβούλιο το διάστημα από το 1915, τις πρώτες εκλογές μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, έως και το 1936 όταν έγιναν και οι τελευταίες εκλογές πριν τη δικτατορία του Μεταξά και τον δεύτερο...

akamas.wordpress.com ·

Σχετικά Θέματα

×
Ακολουθήστε το Palo στο Facebook