31.05.2020

  • Με τη στρατιωτική εισβολή του 1974 διχοτόμησε την Κύπρο και σήμερα, με την απειλή χρήσης ισχύος, επιδιώκει να εξαναγκάσει τους Έλληνες της Κύπρου να αποδεχθούν λύση τουρκικών όρων, προς έλεγχο όλης της νήσου (στρατηγική εξαναγκασμού).

  • Οι βασικοί συντελεστές ισχύος ενός κράτους είναι η διπλωματική, πληροφοριακή, στρατιωτική και οικονομική ισχύς (DIME: Diplomatic, Informational, Military, Economic).

  • 4. Αποστρατιωτικοποίηση: Στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού υποστηρίζεται η αποστρατιωτικοποίηση του κυπριακού κράτους, το οποίο δεν θα έχει το δικαίωμα να έχει ένοπλες δυνάμεις, που αποτελούν σημαντικό παράγοντα ισχύος.

  • Η αμυντική πολιτική μας να καθοδηγείται από τον Θουκυδίδη (ενδυνάμωση ισχύος) και να μην υποτιμά τον θανάσιμο κίνδυνο του Νιχάτ Ερίμ (Τουρκική στρατηγική για έλεγχο όλης της Κύπρου).

24/03/19 18:15

Αδήριτη ανάγκη η στρατιωτική ισχύς

Από τη σύντομη αυτή ανάλυση, καταδεικνύεται ότι το πρόβλημα της μειωμένης στρατιωτικής ισχύος της ΚΔ οφείλεται κυρίως στην έλλειψη στρατηγικής αντίληψης για την ασφάλεια, παρά στην έλλειψη οικονομικών πόρων Το Κυπριακό είναι κατ’ εξοχήν πρόβλημα ασφάλειας που συνίσταται...

sigmalive cyprus ·

Σχετικά Θέματα

×
Ακολουθήστε το Palo στο Facebook